Sinds 2011 publiceert de MGOG in samenwerking met de zustervereniging 'Genootschap voor Geschiedenis te Brugge' een nieuwe reeks, Historische Monografieën Vlaanderen. De reeks neemt publicaties op die handelen over de (kunst)geschiedenis en archeologie van de provincies Oost- en West-Vlaanderen. Beide volumes zijn te verkrijgen bij de uitgeverij (Academia Press, Gent). U kan ook het bestelformulier op deze site gebruiken.
Totnogtoe verschenen 2 volumes:
1. F. BUYLAERT, Repertorium van de Vlaamse adel, ca. 1350 - ca. 1500 (2011).
2. J. HAEMERS, De strijd om het regentschaps over Filips de Schone. Opstand, facties en geweld in Brugge, Gent en Ieper (1482-1488) (2014).
Wat meer informatie over beide publicaties:
Korte inhoud: Wat is adel, en wie waren de personen die een adellijke status genoten in laatmiddeleeuws Vlaanderen? Deze twee complexe vraagstukken worden beantwoord in het Repertorium van de Vlaamse adel (ca. 1350 - ca. 1500). Dit naslagwerk biedt in de eerste plaats een kritische bespreking van adeldom als een specifieke vorm van sociale status gedurende het Ancien Régime. Daarbij worden de criteria besproken die iemand tot een edelman maakten, en die onderzoekers vandaag de dag kunnen gebruiken om de adel van vroegere tijden op te sporen in de archieven. Op basis van een uitgebreide prospectie van de bewaarde schriftelijke bronnen wordt vervolgens een kritisch overzicht aangereikt van de ca. 450 families die zich met succes als adellijk hebben geprofileerd in het graafschap Vlaanderen tussen het uitbreken van de Zwarte Dood in 1348 en het begin van de zestiende eeuw. Daarbij is voor elke familie informatie opgenomen over de dorpsheerlijkheden die zij beheersten, samen met verwijzingen naar de beschikbare literatuur.
Korte inhoud: In 1488 deden Brugse opstandelingen het ondenkbare. Met steun van Gent sloten ze de kroonprins van het Habsburgse Keizerrijk (Rooms-koning Maximiliaan van Oostenrijk) op in de stad. Dit boek bestudeert de voorgeschiedenis van dit bekende conflict. Het brengt de motivaties van de opstandelingen aan het licht, gaat in op de factiestrijd die toen in Vlaanderen woedde, en belicht het geweld in Gent, Brugge en Ieper. Toch blijken de opstandelingen geen bruten, maar zelfbewuste burgers die verontwaardigd de wapens opnamen tegen een volgens hen onbekwame regent. Want Maximiliaan oefende enkel het regentschap uit over zijn zoon, graaf Filips de Schone. De strijd om het regentschap zou de inzet zijn van een jarenlang conflict in Vlaanderen, de zogenaamde ‘Vlaamse Opstand', die bijna in een burgeroorlog uitmondde. Uiteindelijk zou Maximiliaan het pleit winnen, maar het blijft de vraag of de Habsburgse dynastie het politieke verzet echt heeft kleingekregen. Dit boek stelt bijgevolg de klassieke visie op de ‘Vlaamse Opstand' grondig bij.